Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «آنا»
2024-05-03@13:53:58 GMT

علم‌سنجی در خدمت سلامت جسم و جان جامعه

تاریخ انتشار: ۲۷ فروردین ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۶۱۶۷۲۳

علم‌سنجی در خدمت سلامت جسم و جان جامعه

شیوع ویروس کرونا می‌تواند تلنگری باشد که متخصصان علم‌سنجی و سیاست‌گذاران به‌طور جدی‌تر در کنار هم باشند و دوشادوش یکدیگر با تحلیل متون علمی، روند آینده فعالیت‌های حوزه سلامت و مسائل اجتماعی را تحلیل کنند.

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، سال‌هاست حوزه‌ای به‌نام علم‌سنجی در بدنه دانشگاهی و علمی جوامع جهان خودنمایی می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ایران نیز از کشورهای پیشرو در این زمینه است و متخصصان علم‌سنجی بنامی دارد که حتی در دنیا شهرت دارند. واحدها و ادارات مختلفی هم در بسیاری از دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌های کشور به‌نام علم‌سنجی وجود دارد که کار اصلی آن ارزیابی بروندادهای علمی است.

اما باید دید واقعاً کار اصلی این حوزه علمی چیست؟ بسیاری تصور می‌کنند که این حوزه علمی، فقط به شمارش تعداد مقالات وآثار علمی می‌پردازد، میزان استنادها را مشخص می‌کند و اساساً کار آن کمی‌گرایی است و نهایتاً تعیین می‌کند که یک دانشگاه یا پژوهشگاه دارای چه رتبه‌ای در نظام‌های رتبه‌بندی علمی جهان است.

در حالی که اگر عمیق به قضیه و کار این حوزه بنگریم متوجه خواهیم شد برداشت بسیاری از افراد از این علم، طی سال‌های اخیر اشتباه بوده و آنطور که باید و شاید، از قابلیت‌های این حوزه علمی بهره نجسته‌اند و گاهی هم فقط در ورطه تکرار انجام پژوهش‌هایی از این دست گیر افتاده‌اند؛ لیکن باید توجه داشت علم‌سنجی می‌تواند در خدمت سیاست‌گذاری‌های کلان جامعه به‌خصوص پیش از وقوع یک بحران همه‌گیر باشد.

به‌عنوان نمونه، در زمینه شیوع جهانی ویروس کرونا بهره‌گیری از توانمندی‌های علم‌سنجی شاید می‌توانست حجم و عمق این فاجعه را کمتر کند. بررسی و پایش پایگاه‌های استنادی نظیر اسکوپوس، پاب مد و وب اف ساینس در مورد موضوعاتی که مستقیماً با سلامت جامعه مرتبط است و ارائه گزارش‌ها به صاحب‌نظران، متخصصان و سیاست‌گذاران درباره موضوعاتی که در این پایگاه‌ها در حال برجسته شدن هستند می‌تواند هشدارهای اولیه‌ای باشد که توسط متخصصان علم‌سنجی به مدیران داده می‌شود و مدیران می‌توانند براساس همین گزارش‌ها و داده‌ها نسبت به برنامه‌ریزی و تصمیم‌گیری اقدام کنند.

با توجه به رخداد جهانی پیش آمده در خصوص کرونا، این بیماری می‌تواند تلنگری باشد که متخصصان علم‌سنجی و سیاست‌گذاران به‌طور جدی‌تر در کنار هم باشند و دوشادوش یکدیگر با تحلیل متون علمی، روند آینده فعالیت‌های حوزه سلامت، مسائل اجتماعی و سایر موارد را تحلیل کنند و پیش‌بینی‌های لازم انجام شود.

* امیررضا اصنافی، عضو هیئت علمی گروه علم اطلاعات و دانش‌شناسی دانشگاه شهید بهشتی

انتهای پیام/۴۱۱۸/

منبع: آنا

کلیدواژه: سلامت دانشگاه شهید بهشتی علم سنجی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ana.press دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۶۱۶۷۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ثبت ۱۶۸ هزار و ۶۷۳ طرح تحقیقاتی در حوزه سلامت/ راه اندازی ۱۱۴ مرکز رشد فناوری سلامت

یونس پناهی٬ معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت گفت: در حال حاضر ۲۷۴ هزار و ۱۰۳ پژوهشگر فعال و ۱۶۸ هزار و ۶۷۳ طرح تحقیقاتی در حوزه سلامت به ثبت رسیده اند.

وی بیان کرد: اکنون ۱۰۱ واحد توسعه تحقیقات بالینی، ۴ مرکز ملی تحقیقاتی۵۷ مطالعه کوهورت فعال و ۲۶ شبکه تحقیقاتی در سراسر کشور داریم. در حال حاضر ۳۳۰ طرح برای ارزشیابی مراکز تحقیقاتی بررسی شده اند.  

معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت اضافه کرد: با مجوز شورای گسترش ۱۱ مرکز نوآوری تاسیس و ۱۱۴مرکز رشد فناوری سلامت راه اندازی شده اند.

پناهی ادامه داد: اکنون ۴۱۳۰ پتنت ملی در حوزه سلامت  و در مجامع علمی  بین المللی به ثبت رسیده است که این موضوع سبب ارتقای رشد علمی و تولید علم در کشور خواهد شد.  

معاون تحقیقات وزارت بهداشت تاکید کرد: در راستای توسعه مرز‌های نوین تحقیقات سلامت محور از ظرفیت‌های علمی کشور استفاده بهینه شده است.  

وی اضافه کرد: بهبود فرایند تولید علم و حرکت در مرز‌های دانش در جهت مسئله محوری و ماموریت گرایی توسعه پیدا کرده است.

پناهی گفت: در حال حاضر رتبه تولید علمی ایران در دنیا ۱۵ و جایگاه کشورمان از منظر فناوری ۶۲ است که بر اساس برنامه ریزی‌های انجام شده این جایگاه ارتقا پیدا خواهد کرد.

معاون تحقیقات وزارت بهداشت افزود: با توجه به حذف ردیف بودجه مراکز تحقیقاتی دارای ردیف مستقل بودجه از کتاب قانون بودجه سال ۱۴۰۱، مراکز تحقیقاتی بر اساس زمینه و سابقه فعالیت در گروه ­های مربوطه امتیازدهی و رتبه بندی خواهند شد.

باشگاه خبرنگاران جوان علمی پزشکی بهداشت و درمان

دیگر خبرها

  • قالیباف: از تمام تصمیماتی که گرفته‌ام دفاع می‌کنم/ از اینکه مشکلات کشور همچنان باقی مانده، ناراحت می‌شویم
  • قالیباف: از تمام تصمیماتی که گرفته‌ام دفاع می‌کنم
  • ارائه بیش از ۱۰ هزار و ۷۰۰ نفر خدمت رایگان در حوزه سلامت
  • ایجاد تحول در آموزش و پرورش، پایه ایجاد تحول در کشور است/ نظرات مختلف کارشناسی باید منجر به گشایش شود
  • قالیباف: ایجاد تحول در آموزش و پرورش، موجب تحول در کشور است
  • ما به دنبال تبدیل مجلس سنتی به مجلس نوین هستیم
  • ثبت ۱۶۸ هزار و ۶۷۳ طرح تحقیقاتی در حوزه سلامت/ راه اندازی ۱۱۴ مرکز رشد فناوری سلامت
  • تجلیل از ۷۰ سال خدمت علمی آیت الله جوادی آملی
  • تغییر در محتوای آموزش‌های پلیسی / تحلیل عملیات‌های انتظامی با کمک خبرگان
  • تغییر در محتوای آموزش‌های پلیسی/ تحلیل عملیات‌های انتظامی با کمک خبرگان